Chov lososů (pstruhů)

Vítek bydlí nedaleko Eurony a tak využívá možnost osobního odběru ryb. Jednoduše si uděláte objednávku a domluvíte se, kdy se pro rybu zastavíte. Byl už v Euroně několikrát a tak “hodil” řeč a zeptal se, zda může vidět na vlastní oči chov lososů Vítek patří do mé sítě a nabídl mi, zda se nepřidám.

Exkurze do Eurony

Nakonec to byla docela hromadná akce, sešlo se nás skoro dvacet a v pondělí 10.8. 2020 jsme měli sraz v deset hodin v Euroně. Přivítal nás obchodní ředitel a ještě jeden další zaměstnanec Eurony (nepamatuji si jména a ani pozici druhého muže). Ukázali nám chov lososů a my měli možnost se ptát.

Lososovité ryby jsou velmi citlivé

Na ryby jsem se dívali skrz sklo. Celý prostor nádrží je uzavřený. Má to hned několik důvodů. Ryby jsou velmi citlivé (hluk, teplota…) a vše probíhá tak, aby ryby nebyly stresovány. Například výlov je pouhé 3 dny v týdnu a v jinou dobu nikdo do haly nemůže. Eurona jim udržuje stálou teplotu vody a vzduchu (13 – 14 stupňů Celsia), zajišťuje přívod kyslíku (sleduje celkem 14 ukazatelů kvality) a pečlivě dávkuje speciální krmení.

Usmrcení ryb

Aby ryby nebyly stresované, po vylovení jsou vloženy do nádrže. Jsou nejprve omráčeny ve speciálním zařízení elektrickým proudem a teprve poté usmrceny. V pravidlech firmy také je, že se za ryby zapaluje svíčka v lucerně. Opravdu každý detail je domyšlený, aby ryby byly jako v bavlnce.

Převoz ryb

RAS systém je speciální ekologický chov bez použití léčiv. Proto musí být dodržována přísná pravidla eliminující možnou nákazu. Eurona vlastní speciální návěs s GPSkou, která hlídá jeho polohu. Je dovoleno návěs použít pouze na cestu k dodavateli ryb a zpět. Vždy je před přepravou důkladně dezinfikován. Ryby jsou velmi citlivé a proto se sleduje i kvalita vody a je potřeba dělat přestávky během cesty.

Speciální voda pro chov ryb

Eurona přivezla přibližně milion litrů geotermální vody z vrtu hlubokého asi jeden kilometr. Je dokonale čistá. Samozřejmě dochází ke ztrátám (odpar, manipulace s rybami). To řeší dovozem ryb, které nakupují i s vodou (geotermální). Rybu bez vody nepřivezete.

Večer v Krkonoších

Výlet jsme spojili s noclehem v kouzelné chalupě v Krkonoších. Bylo to, jak jinak, takové to „euronění“. Když se setkáme v partě, kde všichni milujeme Euronu, vždy to tak dopadne. Ovšem není to práce, je to příjemná zábava a vzájemná inspirace. Udělali jsme si na večeři pstruhy od místního rybáře a pochutnali jsme si

Zajímá vás RAS ekologický chov ryb? Kliknutím na obrázky najdete další zajímavé informace:

Pin It on Pinterest

Share This