Dnešní doba

V dnešní době máme naprosto dolišný životní styl než před 100 a více lety. Alabastrová kůže dříve bývala ceněna a byla mnohy znakem vyššího postavení. Lidé pracující venku se vždy chránili dlouhými rukávy i nohavicemi a bez pokrývky hlavy na slunce nešli. My to máme nějak opačně. Najednou se cení přesný opak.

Pro “krásu” se dlouhé hodiny opékáme na přímem slunci. Kamarádky nás hodnotí, zda jsme z dovolené přijeli dost bronzoví a ještě vyrážíme do exotických krajin a vystavujeme se podmínkám, na které naše tělo není přizpůsobené. Dokonce jsme ochotni utácet za solárko a odůvodňovat to argumentem, že se chceme prohřát  chodíme do toho “zdravého”. Občas se musím smát, ale v pubertě jsem byla stejná.

Sluníčko má svá pozitiva i negativa, to ostatně platí asi u všeho. Je pravda, že potřebujeme vitamím D, který je pro tělo nepostradatelný. Dostatečné množství nám zajistí pouhých 15 minut, kdy máme odhalené ruce, nohy i obličej. Je příjemné se nechat laskat paprsky, dobít baterky, ale vše je otázka dávky.

Ochrana před slunečním zářením

Vystavovat se nadměrně slunci způsobuje mnohé potíže. Některé pocítíme rychle – úžeh, spálená kůže, některé jsou plíživější a závažnější – stárnutí kůže, poškození zraku, rakovina kůže. Je dobré dodržovat DESATERO BEZPEČNÉHO OPALOVÁNÍ (ochranný krém, dostatečné množství, opakovaní, pokrývka hlavy, tekutiny, vyhněte se poledním hodinám, u dětí buďte ještě víc obezřetní, ošetřete kůži i po vystavení slunkci, pleť a dekold jsou velmi citlivá místa).

Ochranný krém proti negativním vlivům záření

 

Obsahuje UV filtry, které jsou dvojího druhu – chemické (organické) nebo minerální. Já vyhledávam ty minerální. Zajímá vás proč? Jaké druhy záření odfiltovávaní? Čtěte dál.

Chemické UV filtry

 

Jsou to organické (chemické) sloučeniny, které pronikají do kůže. Chemickou reakcí přemění UV záření na teplo (oxybenzon, oktokrylen…). Bylo zjištěno, že se tyto látky dostávají dokonce do krve i mateřského mléka. Některé hypotézy uvádí, že se z opalovacích přípravků v kůži uvolňují volné radikály, které poškozením lipidů, bílkovin a DNA mohou dokonce způsobovat rakovinu. My se tedy chráníme a přitom to může být hřebíček do…

 

Údajně téměř polovina používaných chemických UV filtrů má schopnost snižovat plodnost mužů. Některé často používané chemické UV filtry narušují hormonální rovnováhu a mají vliv na štítnou žlázu. U mnohých je podezření, že jsou neurotoxické. Naštěstí jsou chemické UV filtry zakázané alespoň u dětí do 3 let. Jsem mnohem starší, ale stejně si je na sebe dávat nechci.

 

Další rizika jsou spojená s tím, že se tyto látky dostávají do odpadních vod. Jsou lipofilní (“vážou” se na tuk) a se kumulovat v tukových tkáních vodních živočichů a pravděpodobně ovlivňovat endokrinní systém zejména ryb. Takovou rybu pak na talíři mít nechci. Hodně se také ve spojitosti s chemickými filtry mluví o ničení korálových ostrovů. Možná víte, že například Havaj zakázala dovážet opalovací krémy s některými chemickými UV filtry (oxybenzon, octokrylen). 

Minerální UV filtry

 

Minerálním filtrům se někdy také říká fyzikální. Jedná se o čistě přírodní pigmenty ve formě jemného prášku. Na rozdíl od chemických UV filtrů se nevstřebávají a zůstávají na povrchu pokožky. Vytváří něco jako zrcadlo, paprsky se od nich odrazí a tak nevnikají do kůže. V ochranný krémech se používají oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Zajišťují ochranu před UVA i UVB zářením. 

 

Žádný z uvedených dvou minerálních filtrů se nevstřebává a ani nedráždí kůži. Jsou pro naše zdraví bez rizika. Pokud výrobce používá formu nanočastic (musí být uvedeno), těm se vyhněte – ty vstřebatelné jsou a zkoumají se jejich negativní vlivy (záněty, genetická poškození).

 

Výhody minerálních UV filtrů: působí okamžitě a jsou vhodné i pro citlivou kůži.

Krémy s minerálními filtry

 

Naštestí je dnes na trhu bohatá nabídka i těchto přírodních ochranných přípravků proti slunci, i když naprostá většina je chemických.. Jste na stránkách uklideko.cz, které věnuji informacím o přípravcích českého výrobce ekologicky šetrné drogerie Eurona. Novinkou léta 2020 je sluneční řada. Všechny výrobky jsou z řady Natural Produkt a v nabídce je i ochranný krém s minerálními filtry SPF 25, což je na naše podmínky dostačující. Je dermatologicky testován Státním zdravotním ústavem a je vhodný od 3 let.

Záření UVA a UVB

 

Záření UVA a UVB se liší vlnovou délkou (UVA – dlouhovlnné a UVB středněvlnné) a jejich negativní vliv se liší. Poškození kůže (zřervenání, puchýře, spálení) vzniká působením UVB záření, které hraje klíčovou roli u vzniku rakoviny kůže. UVA také může podnítit vznik rakoviny, proniká hloubeji do kůže, ale ovlivňuje i svrchní vrstvu kůže. UVA (na rozdíl od UVB) proniká přes sklo a nezastaví jej ani mraky.

Domácí výroba 

 

Mnozí si rádi ochranný krém vyrábí doma. Nevýhodou je, že u rostlinného oleje nikdy přesně ochranný faktor nevíme. Používané oleje jsou například kokosový, olivový, ze semínek malin a mrkve. Nevýhodou je, že oleje obecně jsou náchylné k oxidaci (rozkladu). Přidání minerálního filtru (oxid titaničitý, oxid zinečnatý) bude ku prospěchu. Já osobně si raději ochranný krém koupím.

Pin It on Pinterest

Share This