Sousedka

 

Přišla řeč na jídlo, slovo dalo slovo a já ochutnala sousedčin chléb ze slunečnicových semínek. Naprosto mě nadchl. Vyhýbám se obilovinám a koupit si jen tak chléb bez obilnin je docela vzácností. Navíc chození do obchodu nepatří mezi mé koníčky.

 

Suroviny

 

Většinu surovin mívám běžně doma, ale například psyllium, lněná semínka a jablečný ocet jsem si nakoupila. Pokud budete mít problém sehnat psyllium, nebudou ho znát (to se stalo mně), obejdete několik prodejen se zdravou výživou, zajděte do lékárny. Věřím, že budou přesně vědět co potřebujete a budou ho mít i skladem.

 

 

Jednoduchost a rychlost

 

Nějak nevidím důvod používat složité a pracné recepty. I rychlé jídlo může být skvělá pouchoutka a právě tento chléb připravíte do 15 minut. Pečení do toho nepočítám, peče ho trouba a nestojí vás to žádné úsilí.

 

Variace receptu

 

Už jsem několikrát zapomněla dát ocet a nic se nestalo. Jednou mi zase chyběla slunečnicová semínka a já je nahradila sezamovými a třetinu moukou z mandlí. Výsledek byl opět skvělý. Ovšem první dva pokusy nedopadly moc dobře. Já si kvůli receptu pořídila výkonný mixér a semínka rozmixovala na úplnou mouku. Pak nebyl chléb uvnitř propečený. Méně je tady více. Mixujte jen chvilku, nesnažte se o mouku 00. Co to vím, vždy se mi povede.

 

Zabalený v utěrce vydrží 5 dnů a příprava netrvá déle než 15 minut.

Složení

230 g slunečnicových semínek

2 vejce

30 g chia semínek (namočené +/- 0,6 ml vody pár minut)

60 g zlatých lněných semínek

(2 lžičky kypřícího prášku do pečiva – nedávám)

25 g psyllia

2 lžičky drceného kmínu (Dávám i provensálské koření, která mám v oblibě.)

2 lžíce jablečného octa

1 lžička soli

voda

 

Postup přípravy

 

Zapnu nejprve troubu na 180 stupňů, aby se mi předehřála, než připravím základ chleba.

Pak namočím chia semínka v malé skleničce.

Do mixéru dám slunečnicová a zlatá lněná semínka a rozmixuji. Pokud máte velmi výkonný mixér jako já, neudělejte z nich mouku, pak by se vám nepodařil. Směs má být hrubá s kousky semínek. Někdy přidám i dýňová a sezamová (ta nemixuji). 

Dám do mísy a hned přidám namočená chia semínka, psyllium, koření (sůl, kmín), 2 vejce, jablečný ocet a vodu, aby hmota připomínala těsto.

Formu (hřbet) vymažu olejem nebo Ghí. Těsto dám do formy a dám péct na 50 – 60 minut. Já spíš šedesát, mám raději vypečený.

 

Proč si poprvé udělat objednávku za 100 bodů

 

Jednoduše toho získáte nejvíc – ušetříte minimálně 1 333 Kč. Jen rozdíl mezi nákupní a katalogovou cenou je 416 Kč a získat zdarma box s vůněmi avíváží za 499 Kč je také krásný dárek. To není vše, více najdete v článku ZDE>>. Pro lepší orientaci si stáhněte e-book zdarma První nákup. Dělím se v něm o své první výrobky, které používám dodnes. Eurona má velmi široký sortiment a já vám to chci usnadnit.

Neradi myjete formy?

Mám pro vás tip na AGENTA. Je to asi neznámější výrobek od Eurony a umí opravdu ledacos. Já jen nejčastěji používám na skvrny a pak také často na odpad. Už jsem ho využila také na připálený hrnec, na plíseň v koupelně, na sportovní a cestovní láhve na pití… Vlastně Agent  (Univerzální multifunkční agent s obsahem kyslíku – kód 1021) má prsty v tom, že dělám Euronu. Potřebovala jsem něco na plísně a Lucie mi poradila Agenta. Bylo mi hloupé si objednat jeden přípravek za pár kaček a tak si poprvé objednala rovnou 4. Uběhlo pár měsíců a udělala jsem si svou první 100 bodovku a rozhodla se, že si to nenechám jen pro sebe.

Ještě jsem vám nedala ten tip. Nějak jsem se rozvášnila a rozepsala. Do formy dejte odměrku Agenta a zalijte ideálně vařící vodou z konvice (stačí i horká z kohoutku). Krásně začne bublat a vybublá (vyčistí) to připečené podobně jako peroxid vodíku vyčistí odřené koleno plné prachu a špíny.

Dobrou chuť♥

Pin It on Pinterest

Share This