Losos a Eurona

Když jsem poprvé slyšela, že si můžu objednat i lososa chovaného u nás, říkala jsem si, že majitel firmy Eurona Lukáš Černý je fakt „hustej týpek“. Mořská ryba tady? Zní to bláznivě, ale je to tak. Prostě v srdci Evropy se chovajílososi a ne ledajací – ve špičkové kvalitě.

Oblíbený losos

Poslední roky je losos velmi oblíbenou rybou. Ještě docela nedávno nebylo vůbec reálné (ani finančně dostupné) lososa vůbec ochutnat. Dnes chlazeného lososa najdete téměř v každém supermarketu. Je to ovšem na úkor jeho kvality.

Norsko a losos

Vždy mě lákalo Norsko. Toužila jsem vidět fjordy, červené domečky, ledovce a překrásné výhledy této surové krajiny. Sen jsem si pře lety splnila. Všimla jsem si tehdy zvláštních kruhů viditelných z pobřeží. Vůbec jsem netušila, co to je a tak jsem se zeptala. Bylo mi řečeno, že se v těch kruhových klecích chovají lososy. Jsou sice v moři, ale uměle je krmí a jsou tam namačkaní jako sardinky. Co se asi tak stane, když je jich tam hodně? Ano, skvěle se šíří všelijaké nemoci. Jak se to řeší? No léčivy, které pak jíme i my. 

Zdravé ryby

Asi každé doporučení na zdravé stravování zahrnuje ryby. Jsou bohaté na omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, minerální látky, vitamíny a bílkoviny, a navíc nezatěžují trávení. Ovšem není ryba jako ryba. Ty uměle chované často obsahují těžké kovy jako například rtuť, dioxiny, antibiotika, PCB… Navíc umělý klecový chov ryb znečišťuje moře (chemikálie, léčiva, paraziti, nemoci).

Může to být i jinak

Moře v srdci Evropy – jedná se o chov lososa atlantského v mořské geotermální vodě staré milióny let využitím tzv. RAS (recirkulační akvakulturní systém). Voda prochází speciálními bio filtry a vrací se zpět. Chov má certifikaci ASC. Zjednodušeně řečeno, důsledně se hlídá krmivo, kvalita vody a je například přísně zakázané preventivní podání léků. Najdete zdravější rybu? Určitě ne. 

Benefity lososa

Přestože patří k těm tučnějším rybám, je lehce stravitelná. Je zdrojem minerálních látek jako je selen, draslík, vápník, jód.. Losos je bohatá na vitamín D i vitamíny B. Má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin (prevence srdečních onemocnění, lupenka, posiluje nervový systém, těhotenství – zdravý vývoj plodu). Navíc je losos velmi chutná ryba.

Čerstvost lososů v Euroně

Jsou určená místa a časy, kde lze lososa vyzvednout. Jsou poráženy pouze ryby, které jsou už objednané konečným spotřebitelem a to maximálně 8 hodin před závozem ryb. Jsou převáženi na ledu a ve speciálních termoboxech. Nikde neleží, jsou opravdu čerstvé.

Novinka v Euroně

Dříve bylo možné si lososa objednat pouze samostatně a pouze na webu Moře v srdci Evropy. Od 4.11. 2019 je možné si lososa objednat na e-shopu Eurony. Stačí se tedy zaregistrovat a lahodná ryba může být i na vašem stole. Nepřiveze vám ho ovšem DPD, PPL nebo GLS a pokud si neobjednáte filety nebo uzené plátky, je potřeba k objednávce přidat termobox (velký 91001, malý 91002) nebo i tašku 91003.

Závozová místa

Dole v článku jsou datumy závozů a místa, kde si můžete lososa vyzvednout.

Jak lososa objednat

Můžete lososa objednat společně s dalším zbožím. Pokud hodnota celé objednávky překročí 1500 Kč, bude doprava zdarma (jak jste zvyklí). Pokud si lososa objednáte samostatně, pak zvolte OSOBNÍ ODBĚR a následně si vyberte závozové místo a termín.

Nabídku naleznete pod Pure bar – Seabar (speciality z lososa). Je možné objednat vykuchanou rybu, nafiletovanou rybu nebo i filet.

Přeplatky a nedoplatky

Skutečná váha se od váhy na e-shopu liší. Rozdíl bude srovnán na závozovém místě (přeplatky a nedoplatky). Možná už i vy objednáváte potraviny on-line. Já si například vybrala Rohlik a také mi přeplatek vrátí až po vychystání zboží, protože ve chvíli objednávky neznají přesnou váhu cukety či banánů. Řidič ocení drobné, ulehčete mu to.

Kvalita na váš stůl

 

Těší mě, že je nyní objednání lososa snadnější. Dokonce získáváte body, jak jste v Euroně zvyklí. Dokonce i při první registraci, kdy chcete využít objednávku na maximum a chcete si udělat 100 bodovku, i losos se počítá. Víte že lososy odebírají mnohé luxusní hotely? I vy si nyní můžete dopřát gurmánský zážitek. Dobrou chuť.

Pin It on Pinterest

Share This